Tegenwoordig is het helemaal in om mee te doen met de cryptocurrency. Zulke termen doen zich dan ook vaak de ronde op het internet: cryptocurrency, Bitcoin, NFT’s, noem het maar op. Maar al deze termen maken het er niet duidelijker op wat het eigenlijk allemaal betekent. Daar is deze blog voor: iedereen die meer wil weten over cryptocurrency en waar te beginnen met beleggen.

Cryptocurrency

Cryptocurrency wordt soms ook wel geschreven als crypto-currency. Maar wat is het precies? Cryptocurrency is een digitale valuta. De verschillende soorten valuta worden bij elkaar vaak aangeduid met de term ‘cryptomunten’. Naast digitale munteenheden, wordt cryptocurrency ook wel gezien als een soort obligaties, handelswaar of aandelen. Er bestaan aardig veel verschillende soorten cryptocurrency. Het bekendste type is waarschijnlijk Bitcoin. Dit was de eerste cryptovaluta ter wereld en heeft, mede door grappen op het internet, veel bekendheid geschaard. Andere type bekende cryptocurrency zijn Ethereum, Cardano en Dogecoin, maar er bestaan nog veel meer types.

Portemonnee

Cryptocurrency is een alternatieve vorm van betaling. Het is gemaakt door zogenaamde encryptie- algoritmen. Deze technologie zorgt ervoor dat cryptocurrency gebruikt kan worden als mogelijkheid voor betaling en als een virtueel accounting systeem. De currency wordt opgeslagen in een cryptocurrency portemonnee. Dit is vooral software opgeslagen op de Cloud of op iemands computer.

Beginnen

Er zijn pro’s en cons, en do’s en dont’s als het gaat om beginnen met beleggen van cryptocurrency. De risico’s van beleggen zijn bijvoorbeeld dat cryptocurrency niet wordt gereguleerd door een bank. Het staat los hiervan of van andere derde partijen, waardoor het niet gereguleerd of verzekerd kan worden. Daarnaast is het moeilijk om cryptocurrency in fysiek geld te krijgen wat op alledaagse basis uitgegeven kan worden, zoals euro’s of dollars. Crypto is relatief nieuw, sinds ongeveer 2009. Dit betekent dat de nieuwe markt nog aardig vluchtig kan zijn in tegenstelling tot valuta die al langer bestaan. Als laatst is er nog het risico van hackers. Omdat cryptocurrency op het internet staat, bestaat er altijd een kans om gehackt te worden.

Duidelijk dus waarom het niet handig is om te beginnen. Maar waarom zou iemand wél starten met beleggen en werken met cryptocurrency? Allereerst is de markt constant open, 24/7. Dit komt omdat er geen gecentraliseerde toezichthouder is, zoals een bank. Transacties vinden direct plaats op beurzen over de hele wereld. Iemand kan daarnaast veel exposure krijgen door een deel van het vermogen in te legen aan een cryptomunt. Niet te vergeten dat het ook interessant en waardevol kan zijn om te doen. Omdat de markt zo nieuw en volatiel is, gebeurt er veelal een hele hoop in een kleine tijd. Dit houdt het interessant en kan veel winst opleveren voor iemand.

Let er wel goed op dat de markt duidelijk is voordat er aan begonnen wordt. Ga bijvoorbeeld niet traden met Ripple zonder geheel duidelijk te hebben wat dit inhoudt. Dan heeft iemand grotere kans van verlies van vermogen, en dat zou zonde zijn.